4 miljardia yritystukia tehokkaampaan käyttöön

Pitkäaikaistyöttömyyden voisi ratkaista palkkaamalla nämä 97 000 työtöntä olemaan tekemättä mitään. Tuollaisella ihan kohtuullisella 3500€ kuukausipalkalla. Paljon porua aiheuttaneita eu-jäsenmaksuja vuotuisilla yritystuilla maksaisi reilun kymmenen vuoden ajan. 

Mitä jos luodaankin katse tulevaisuuteen, kuinka paljon saadaan syntyvyyttä nostettua, jos jokainen tuore isä palkitaan kunnon autolla? Näillä nykyisillä syntyvyys lukemilla voitaisiin jokaiselle tuoreelle isälle hankkia Jaguar XF 25d AWD Aut R-Sport.

Toisaalta koulutukseen satsaaminenhan kannattaa aina. Kuinkahan innovatiiviseksi tämä yhteiskunta muuttuisi, jos yritystuilla koulutettaisiin diplomi-insinöörejä? Lähes 100 000 uutta diplomi-insinööriä joka vuosi ei voisi olla näkymättä jossain. Hmm vai olisiko sittenkin syytä satsata perusopetukseen. Jos nämä tuet jaettaisiin tasan peruskoululaisten kesken jokaiseen koululaiseen voitaisiin satsata 8000€ enemmän vuosittain, eihän sillä nyt ihan kaikille omaa opettajaa saisi, mutta kyllä miljardien satsaus jossain näkyisi.

Mielenkiintoista voisi olla myös yksinhuoltajien aseman parantaminen. Jokaiselle suomalaiselle yksinhuoltajalle näillä rahoilla voitaisiin palkata ihan oma kodinhoitaja, se jos joku helpottaisi yksinhuoltajien arkea.

Urheiluun satsauksella voisi olla mielenkiintoisia vaikutuksia. Tällä rahamäärällä joka ainoaan suomalaiseen kuntaan voidaan rakentaa jalkapallo- ja jäähalli, lisäksi rahat riittäisivät reilusti vielä pyörittämään veikkaus- ja SM-liiga joukkuettakin. No myönnän, pieni ongelmahan olisi nämä 311 joukkueen sarjat. Ehkä kuitenkin juniorityö olisi se mihin kannattaa satsata ja 4 miljardia riittäisi 80 000 koulutetun valmentajan palkkaamiseen, jos ei sillä valmentajamäärällä suomalainen urheilu nouse, niin ei sitten millään. Toisaalta ehkä helpoin olisi nousta maailman huipulle jossain marginaalilajissa, kuten maastohiihdossa. Projektin voisi aloittaa laittamalla olosuhteet kuntoon ja vuotuiset yritystuet riittäisivät reilun 300 hiihtoputken rakentamiseen, eli joka ainoa kunta saisi oman 12 miljoonan putkensa.

Mitään järkeä näissä ehdotuksissa ei ollut, mutta minulla oli kyllä mukavaa näitä tehdessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

No isot on yritystuet, seki kävi selväksi tuosta, ja eihän siis yritystuista olla ollenkhaan selvilä, minne maksethaan ja mitä tuottavat eli hyvä ploki, kiitos tästä!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pääasia on että jokainen pohtii näitä tukia, eikä vain tyydy makaamaan tukien varassa. Hyvää pohdintaa Tuomas.

Pekka Pylkkönen

Nytkin on tilanne jossa koodarien puute rajoittaa kasvua enemmän kuin rahoituksen puute. Olisihan se aika paljon kestävämpää ja tasa-arvoisempaa yritystukea kouluttaa vaikka niitä koodidippainssejä kuin siirtää suoraa rahaa firmoille.

Tosin samaa tarkastelua pitäisi tehdä myös sosiaalitukien osalta. Siinä ei ole mitään järkeä että iso osa kansaa maksetaan kotiin laitostumaan. Työtyömyyskorvaukset ja toimeentulotuet pitäisi harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta vaihtaa osa-aikatyöstä maksettavaan palkkaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mutta, mutta, jos yritystuet käytettäisi järkevästi, miten hyvä veli kerhon ylläpidon ja rahastuksen kävisi? Pelkäänpä, että kerho hajoaisi pian sisäisiin ristiriitoihin rahasta ja vallasta tapellessa. Se olisi paha onnettomuus kerhon jäsenille herrahissin ja yhteiskunnan varoilla keinotellun rikastumisen kannalta. Ajattepa sitä!

Ei sovi siis Suomeen. Paavo Lipposen sanoja lainatakseni.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Käytännössä tukirahat jaetaan Tuulella käyvien voimalaitosten ja varustamoiden kesken, 2016 ( linkki alla )
Paljonko nämä tuulivoimalat sitten tosiaan työllistävät ja tuovat oikeaa lisäarvoa ? Eivät työllistä, vaan tukirahat valuvat suoraan omistajien taskuihin. Lisäarvonsakin on kyseenalainen. Viimeistään voimalan purkuvaiheessa voi hieman harmittaa romun ja ongelmajätteen määrä. Varustamot toki työllistävät jonkin verran, mutta tehdäänkö sielläkin tukien avulla kuitenkin sidosryhmille vaan mukavaa lisärahaa.

Jos oikeasti haluttaisiin Suomen nuorten työllistyvän, kuten blogisti kirjoittaa, niin se kyllä onnistuisi. Tuon työllistymisen seurauksena ei meillä olisi työvoimapulaa, ei kestävyysvajetta. Kotimaiset koulutetut nuoret uskaltaisivat perustaa perheen, investoida ja lisääntyä. Veikkaan. Pätkähommilla ja fattan rahoilla em. touhu ei pahemmin huvita.

Miten lie Kokoomuksen ja Kepun ministerien ajatusmaailmaan sopisi tällainen toiminta ?

Eipä taida sopia, koska halpatyövoima, kaveribusines ja maahantulijoilla tehtävä mukava tulos.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/04/mot-tutki...

Toimituksen poiminnat