Suomi kansalaisille vai virkamiehille?

  • Suomi kansalaisille vai virkamiehille?

Onko tämä yhteiskunta luisumassa täydellisesti virkamiesten hallitsemaksi?

Hallitus, tai ilmeisesti sen taustalla olevat virkamiehet tuottavat jo lähes liukuhihnatahtiin virkamiesten valtaa lisääviä ja asemaa muuttavia lakiesityksiä. Näyttää siltä, että kansalaisten perusoikeudet ovat ihan yhdentekeviä sivuseikkoja, kun näitä esityksiä katsoo.

Tiedustelulait antoivat hyvin paljon lisäoikeuksia kansalaisten valvontaan, eikä näitä nyt sitten taida kansalaisten näkökulmasta kukaan valvoa. Liikenneministeriön virkamiehet halusivat kaikki liikkumisen tallennettavan heidän järjestelmään. Poliisit haluavat käytännössä vapaan pääsyyn kansalaisten terveystietoihin hyvin epämääräisin perustein. Pelottavinta tässä esityksessä on se, että poliisilla on jo nykyistenkin rekisterien ja pakkokeinojen kanssa ollut huomattavia ongelmia lain noudattamisen kanssa. Kelan virkailijoille halutaan vapaa pääsy pankkitileille, vaikka kaikki todellakin tietävät kuinka ”hienosti” Kela on selvinnyt tähän saakka tehtävistään, eikä ongelma todellakaan ole ollut, kansalaisten pankkitiedoissa. Nyt viimeisenä viranomaiset haluavat rajoittaa mielenilmaisuja ja kokoontumisia käytännössä ilman yhtään järkevää perustelua.

Tässä vain muutama esimerkki tämän hallituksen virkamiesvallan lisäävistä ehdotuksista, joista osa on onneksi ainakin hetkellisesti pysäytetty. Näillä virkamiesten kerran tehdyillä ehdotuksilla on vain sellainen ikävä taipumus, että ne jossain vaiheessa enemmän tai vähemmän huomaamatta ajetaan läpi.

Alkaa olla varmasti aika kysyä, että onko Suomessa kansanedustajia jotka ajaisivat kansan etua? Virkamiesten edustajia kyllä näyttää löytyvän, vain onko meillä todellakin niin heikko hallitus, että virkamiehet pääsevät pyörittämään tätä maata haluamallaan tavalla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia
Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Erittäin hyviä huomioita ja ajatuksia. Niin, Suomen linja kansalaisyhteiskuntana alkaa näyttää hyvin oudolta. Virkamiehet ja Ek päättävät Suomen asioista, vaikka ylintä valtaa pitäisi käyttää kansa.

Tommi Rautio

Kiitos Tuomas, tämä on hyvä puheenvuoro.

Olet täysin asian ytimessä.

Valta Suomessa on eliitillä ja sitä kannatti viime mittauksessa 93,1 % äänestäneistä - joten ikävä kyllä muutosta ei ole näköpiirissä.

Käytännössä Suomi on fasistinen yhteiskunta, kuten puheenvuorostasi voi päätellä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Onkohan eroa virkamiesten ja poliittisten virkamiesten välillä ? Vai joko kaikki virkamiehet on vaihdettu tai vaihtuneet poliittisiin ?
Haluaisin uskoa, että vanhanajan oikeat, epäpoliittiset virkamiehet olisivat tunnollisempia ja rehellisempiä kuin poliittiset. Tämä vaan vanhalla mututuntumalla ja omilla havainnoilla.

Tommi Rautio

No itseasiassa jo 1960-luvulla Suomessa virkakunta alkoi olla sosialidemokraattista ja viimeistään 1980-luvun lopulla se oli pääsääntö - kun tiedossa oli Neuvostoliiton kaatuminen - mutta se on toisen jutun aihe.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kun johdat korporaatiota, niin ovatko työntekijän oikeudet sinulle tärkeitä? Eivät ole. Vain tulos eli työntekijöistä irti saatava tuotanto eli tässä tässä tapauksessa "kansantuote" ratkaisee. Silloin välijohdolla eli virkamiehistöllä on oltava käytössään laaja valikoima keinoja saadakseen väen tekemään sitä, mitä valtio-yrityksen johto, siihen investoineet ja siitä verotuksen kautta korkotuloa saavat lainoittajat pitävät tärkeimpänä eli taloudellista suoritetta.

Suomeen on ideologisista syistä ajettu poliittisen hallintojärjestelmän tilalle 'corporate governance' - tyyppinen järjestelmä, joka löytyy nykyisin kaikista suuryrityksistä. Investoijilla ja lainoittajilla on "yrityksen" suhteen suurimmat intressit. Investoijat haalivat itselleen "yrityksen" tuottavimpia ja vähäriskisimpiä osia. Lainoittajat ovat velkapääoman ja koron osuuden itselleen takaisin valtion verotuotoista ottavia rahoituslaitoksia. Nämä saatavat on kansainvälisin järjestelyin taattu.

Hierarkian ja totteluketjun ylhäältä alas on oltava aukoton. Suomessa on tosin ollut jo perinteisesti tsaristisen byrokraattinen hallintojärjestelmä ja maata on aina hallittu alusmaan tapaisesti. Jossain vaiheessa tasavaltaista kansalaisuus-ajattelua alettiin kuitenkin viedä eteenpäin ja sen liikkeen kukoistus koitti hyvinvointivaltion parhaimpina aikoina 1980-luvulla. 1990-luvulla mallia alettiin murtaa ja valtiota rahallisesti lainoittavien tahojen toivomuksesta malliksi otettiin sovellettu 'corporate governance'.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Suomen virkamiehillä on herramieli, jotenki ylemmyyttä asiakkaita ja toisia kansalaisia kohtaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Suomen kansalaisia holhottaan ja kytättään päivä päivältä enämpi, siis aivanko orjia, kansaneustajat ei taijja hoksata ees, ettei nole sielä itteään eikä seuraavaa puolueensa vaalivoittoa varten.

Oiskihan LiikeNyt ees vähän herättelevä...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tuomas unohti listaltaan viime vuosien aselakien tiukennukset ja sen, että virkamiehet keräävät ampuma-aseita kansalaisilta pois alentuneella kynnyksellä. Aseeton kansa on hampaaton kansa.

Suomessa on unohtunut se vanha viisaus, jonka mukaan hallinnon tulee pelätä kansaa, eikä kansan hallintoa.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Totta, tuo ja toki moni muukin juttu jäi tuosta pois.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minä olen kirjoittanut paljon internetiin siitä, että Suomessa aiotaan säätää useimpien ampuma-aseiden lippaiden hallussapito laittomaksi ja myöskin rikokseksi, vaikka uusi tuliasedirektiivi ei sitä välttämättä vaadi. Se että HE 179/2018 määrittelisi kyseiset esineet aseiden osiksi, joiden hallussapito olisi pääsääntöisesti ampuma-aserikos on käsitykseni mukaan suomalaisten virkamiesten päätös eikä väistämättä seuraa direktiivin lopullisesta tekstistä.

Pekka Iiskonmaki

''Suomi kansalaisille vai virkamiehille?''

Se on jo virkamiesten hallinnassa. Kymmenet kunnat nostavat jälleen veroja ja rakentavat hometalojaan ja purkavat entisiä.

Peli on jo menetetty. Vain maastamuutto on nopeasti vaikuttava asia yksilölle.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Valitettavasti lakiesityksiä kirjoittavilla virkamiehillä on tällä hetkellä lainvalmisteluvaltaa ilman poliittista vastuuta. Ehdotan siksi sellaista järjestelmää, jossa heidän olisi kirjoitettava lakiesitykset omalla nimellään ja jossa kansalaiset voisivat äänestää heidät miinusäänillä pois lainvalmistelutyöstä.

Toimituksen poiminnat